Odtłuszczone mleko*, laktoza*, oleje roślinne* (palmowy*, rzepakowy*, słonecznikowy*), serwatka* z mleka częściowo odmineralizowana w proszku, galaktooligosacharydy* z laktozy*, olej rybi¹, chlorek wapnia, cytrynian potasu, sole wapniowe kwasu ortofosforowego, węglan wapnia, L-tyrozyna, L-tryptofan, cytrynian sodu, węglan magnezu, witamina C, siarczan żelaza (II), stabilizator - kwas mlekowy, L-cystyna, niacyna, tlenek cynku, naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus fermentum hereditum®²), witamina E, kwas pantotenowy, siarczan miedzi (II), witamina A, witamina B1, witamina B6, jodan potasu, kwas foliowy, selenian (VI) sodu, siarczan manganu, witamina K, witamina D, biotyna. *z rolnictwa ekologicznego ¹zawiera DHA- dla rozwoju wzroku ²Lactobacillus fermentum CECT5716
Mleko następne HiPP 2 BIO COMBIOTIK®
- PRAEBIOTIK®
- PROBIOTIK® Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego – pierwotnie pochodzące z kobiecego mleka. Mleko mamy zawiera naturalne kultury bakterii – ich rodzaj jest indywidualną cechą każdej kobiety.
- Wyłącznie laktoza
*witaminy A, C i D – wspierają układ odpornościowy
**omega-3 (DHA, ALA). DHA – dla rozwoju wzroku niemowląt. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 100 mg DHA dziennie.
ALA – dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych.
***niezbędne żelazo – dla rozwoju intelektualnego
Produkcja ekologiczna i najwyższa jakość HiPP
Produkt z certyfikatem ekologicznym – zgodnie z prawem UE. Znak HiPP BIO to gwarancja ponad 260 kontroli każdego produktu oraz 60 lat doświadczenia
w rolnictwie ekologicznym.
Ważne wskazówki
• Wyłączne karmienie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia jest najlepszym
sposobem żywienia Twojego dziecka. HiPP 2 BIO COMBIOTIK®, tak jak żadne inne mleko
następne, nie powinno być podawane w celu zastąpienia mleka matki w tym okresie
życia, lecz dopiero po 6. miesiącu. Mleko HiPP 2 BIO COMBIOTIK® stanowi tylko część
zróżnicowanej diety niemowlęcia. Ze względu na indywidualne tempo wzrostu i szczególne potrzeby żywieniowe Twojego dziecka może być wskazane podanie mleka
następnego jako części zróżnicowanej diety jeszcze przed ukończeniem szóstego
miesiąca życia. Jednak decyzję o rozpoczęciu rozszerzania diety niemowlęcia skonsultuj
z lekarzem pediatrą. Zadbaj o zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia swojego dziecka.
• Tak jak mleko kobiece, również wszystkie rodzaje mleka początkowego i następnego
zawierają węglowodany, które stanowią ważny element w żywieniu Twojego dziecka.
Jednak częsty i długotrwały kontakt zębów z płynami zawierającymi węglowodany
może prowadzić do powstania próchnicy, a w konsekwencji do szkodliwych
następstw dla zdrowia. Dlatego nie dopuszczaj do długotrwałego ssania butelki
z mlekiem i jak najwcześniej naucz swoje dziecko pić z kubeczka.
Zastosowanie
Mleko następne HiPP 2 BIO COMBIOTIK® jest dopasowane do potrzeb żywieniowych
niemowląt po 6. miesiącu życia, które z różnych powodów nie mogą być karmione piersią. Mleko jest odpowiednie po zakończeniu karmienia piersią lub każdym mlekiem początkowym. Zgodnie z przepisami prawa regulującymi skład mleka dla niemowląt, zawiera witaminy A, C i D, żelazo oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Gdy przejdziesz na mleko HiPP 2 BIO COMBIOTIK® z innego mleka początkowego lub następnego, stolce Twojego dziecka mogą stać się luźniejsze (podobne do stolców niemowląt karmionych piersią) – wynika to z zawartości galaktooligosacharydów (GOS).
Przygotowanie
Nowy, szybszy sposób przygotowania
Podczas przygotowania mleka dla niemowląt należy postępować według instrukcji.
Niewłaściwe przygotowanie lub przechowywanie gotowego posiłku przez dłuższy czas mogą doprowadzić np. do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, a tym samym zaszkodzić zdrowiu Twojego dziecka. Dlatego każdy posiłek powinien być świeży, przygotowany tuż przed podaniem dziecku. Nie podawaj ponownie reszty mleka pozostałej w butelce. Pamiętaj o dokładnym umyciu butelki, smoczka i nakrętki.
Nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej (niebezpieczeństwo poparzenia!).
1. Przegotuj 180 ml świeżej wody pitnej, ostudź ją do temp. ok. 40°–50°C* i wlej do butelki.
2. Całą zawartość saszetki wsyp do butelki.
3. Zakręć butelkę i kilka razy silnie wstrząśnij.
Tuż przed podaniem ostudź mleko do temperatury ok. 37°C. Sprawdź temperaturę.
Objętość porcji to ok. 200 ml.
*W celu ochrony naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego nie zalewaj proszku wrzątkiem.
HiPP Polska Sp. z o.o., ul. Puławska 303, 02-785 Warszawa